Inloggen

Huur

De huursamenstelling geeft een overzicht van uw huurprijs en de eventuele servicekosten. Ook ziet u hier de subsidiabele huurprijs voor het aanvragen van huurtoeslag.

Energielabel

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw woning is. Dit kan variëren van label A (zeer zuinig) tot en met label G (zeer onzuinig).

WOZ-waarde

De WOZ-waarde is de waarde van uw woning. De gemeente bepaalt jaarlijks deze waarde. De WOZ-waarde is basis voor de gemeentelijke belastingen en heffingen, zoals de onroerendezaakbelasting, rioolheffing en de waterschapslasten. Aan de WOZ-waarde is ook een aantal punten gekoppeld die zijn opgenomen in de woningwaardering.

Woningwaardering

De huurprijs van uw woning is afhankelijk van de kwaliteit van de woonruimte. De kwaliteit wordt bepaald met het woningwaarderingsstelsel (wws), ook wel puntenstelsel of puntensysteem genoemd. Hoe hoger de kwaliteit, des te meer punten uw woning krijgt. Op basis van deze puntentelling wordt uw maximale huurprijs berekend.

Wilt u zelf een inschatting maken? Dat kan makkelijk via de website van de Huurcommissie!

Wet Goed Verhuurderschap

Om huurders in Nederland nog beter te beschermen, is per 1 juli 2023 de Wet Goed Verhuurderschap ingegaan. In deze wet staan de algemene gedragsnormen voor verhuurders. Daarnaast staan daar diverse nieuwe bevoegdheden van gemeenten in.

Lees wat deze wet voor u inhoudt