Projecten
CO2 neutrale proefwoning
We moeten met z’n allen minder CO2 uitstoten. En volgens de klimaatdoelstellingen van de overheid, is Nederland in 2050 CO2-neutraal. Dat betekent dat we dan alleen nog maar schone energie uit wind, water en zon gebruiken. Ook Leystromen neemt haar verantwoordelijkheid hierin. Daarom doen we een proef met infraroodverwarming in een van onze huurwoningen.
Hoe werkt infraroodverwarming?
Bij infraroodverwarming wordt gebruikt gemaakt van panelen die aan het plafond hangen. Deze infraroodpanelen geven stralingswarmte af die aanvoelt als zonnewarmte. Infrarood verwarmt dus heel gericht mensen en objecten. Zonnepanelen op het dak leveren de energie voor de infraroodpanelen. Dit is schone energie die ook gebruikt wordt voor koken en warm water.
Waarom doet Leystromen deze proef?
In 2050 moet ons woningbezit CO2-neutraal zijn. Dat duurt nog even, maar daar willen wij niet op wachten. Daarnaast moeten alle woningen van het gas af. Dat betekent dat we op zoek moeten naar nieuwe vormen van energieopwekking en verwarming. Door nu al hiermee te experimenteren leren we wat wel én niet werkt, wat de kosten zijn en wat prettig is voor onze klanten. Daardoor kunnen we in de toekomst goede keuzes maken. Daarbij is nog steeds de betaalbaarheid van de woning en het comfort voor de bewoner het uitgangspunt.
Wat merken klanten ervan?
Op dit moment merken klanten er nog niet veel van. We hebben nu 1 proefwoning in de gemeente Hilvarenbeek met infraroodverwarming. Deze woning bevindt zich aan de Koestraat 65. Rond de zomer willen we deze ook echt verhuren. Dit jaar komen daar nog 10 woningen bij in verschillende gemeenten in ons werkgebied. Het gaat om bestaande woningen die vrijkomen door verhuizing. Deze huizen passen wij aan met infraroodverwarming en zonnepanelen. Vervolgens gaan we op zoek naar een geschikte bewoner. Het liefst iemand die het leuk vindt om in een proefwoning te wonen en zijn ervaringen met ons te delen.
Circulair bouwen
In 2017 startten we met de voorbereidingen van nieuwbouwproject Vroonacker III in Diessen. Dit project is een pilot op het gebied van ‘circulair bouwen’. Het gaat om een methode die bedoeld is om zoveel mogelijk producten en grondstoffen opnieuw te gebruiken. En daardoor de vernietiging van bruikbaar materiaal zo klein mogelijk te maken. Door op deze manier te werken dragen we bij aan de duurzaamheid van ons bezit. Daarnaast verlagen we met deze methode de kosten van de ontwikkeling. We verwachten in 2021 23 sociale grondgebonden eenheden in de pilot op te leveren.