Circulair bouwen
In Diessen doorliepen we een proef met ‘circulair bouwen’ in het nieuwbouwproject Vroonacker III. Het ging om een methode die bedoeld is om zoveel mogelijk producten en grondstoffen opnieuw te gebruiken. En daardoor de vernietiging van bruikbaar materiaal zo klein mogelijk te maken.
De woningen in Vroonacker zijn voor 70 - 75% circulair. Het is ook bijzonder dat de woningen verplaatsbaar en demontabel zijn. Na demontatie kunnen de onderdelen in verschillende combinaties weer in elkaar worden gezet. Zo dragen we bij aan de duurzaamheid van onze woningen. Daarnaast verlagen we met deze methode de kosten van de ontwikkeling.
In 2020 leverden we in dit project 23 sociale huurwoningen op. Bekijk hier een video van de bouw van deze woningen.
CO2 neutrale proefwoningen
We moeten met z’n allen minder CO2 uitstoten. En volgens de klimaatdoelstellingen van de overheid, is Nederland in 2050 CO2-neutraal. Dat betekent dat we dan alleen nog maar schone energie uit wind, water en zon gebruiken. Ook Leystromen neemt haar verantwoordelijkheid hierin. Daarom experimenteren we met verschillende installatieconcepten in een aantal van onze huurwoningen.
Waarom experimenteren we?
Betaalbare huren en comfort voor de bewoners blijft altijd het uitgangspunt. En in 2050 moeten onze woningen CO2-neutraal zijn. En ze moeten van het gas af. Dat duurt nog even, maar daar willen wij niet op wachten. Dat betekent dat we op zoek moeten naar nieuwe vormen van energieopwekking en verwarming. Door nu al hiermee te experimenteren leren we wat wel én niet werkt, wat de kosten zijn en wat prettig is voor onze klanten. Daardoor kunnen we in de toekomst goede keuzes maken.
Wat houden de experimenten in?
We maken bestaande woningen eenvoudig, snel, acceptabel, comfortabel, gebruiksvriendelijk en kostenbewust aardgasvrij. Door het isoleren van woningen maken we al grote stappen in duurzaamheid. Maar door isoleren worden woningen niet aardgasvrij of CO2 neutraal.
Daarom proberen we bij een aantal woningen verschillende installatieconcepten uit. Deze woningen houden we goed in de gaten na installatie. Zo zien we bijvoorbeeld wat het rendement van de installatie is en hoeveel energie de woning opwekt. Daarnaast is de ervaring van de bewoner belangrijk. Bewoners krijgen via de “Smart Homeapp” te zien hoeveel energie hun woning opwekt en verbruikt. Zo verzamelen we met elkaar veel informatie. Dat is belangrijk om in de toekomst goede keuzes te maken voor al onze woningen.
Met welke installatieconcepten wordt geëxperimenteerd?
Infrarood
In de gemeenten Hilvarenbeek en Goirle hebben we al 2 proefwoningen. Hier gebruiken we infraroodverwarming. Bij infraroodverwarming hangen panelen aan het plafond. Deze panelen geven stralingswarmte af die aanvoelt als zonnewarmte. Infrarood verwarmt niet de ruimte. Maar verwarmt heel gericht mensen en spullen. Zonnepanelen op het dak leveren de energie voor de infraroodpanelen. De opgewekte, schone energie wordt gebruikt voor koken en warm water. Deze woningen zijn ook bewoond. En we houden ook hier in de gaten hoe de installatie werkt.
Ventilatiewarmtepomp
Begin 2021 is een woning in Baarle-Nassau binnen 4 dagen CO2 neutraal en aardgasvrij gemaakt. Aanpassingen die aan deze woning werden gedaan: de cv-ketel werd vervangen door een ventilatiewarmtepomp en er werden zonnepanelen op het dak geplaatst. De radiatoren werden niet vervangen. Zo realiseerden we een ‘all-electric’ woning, die geen negatief effect op het milieu geeft. De woning wekt zelf groene energie op met zonnepanelen. Opgewekte duurzame energie wordt vervolgens gebruikt voor het verwarmen van de woning, het warm tapwater en de huishoudelijke apparaten (zoals wasmachine en verlichting).
Andere concepten
In 2021 voeren we nog meer installatieconcepten uit. Voorbeelden hiervan zijn: elektrische inductieketel, luchtwaterwarmtepomp, zonnecollectoren en PVT panelen (combinatie van zonnepanelen en zonnecollectoren).
Wat merken klanten ervan?
Op dit moment merken klanten er nog niet veel van. We hebben nu 3 proefwoningen in de gemeenten Hilvarenbeek, Goirle en Baarle-Nassau. Er komen er nog 13 woningen bij in verschillende gemeenten in ons werkgebied. Het gaat om bestaande woningen die vrijkomen door verhuizing. Deze huizen passen wij aan met een installatieconcept dat bij die woning past. Daarna gaan we op zoek naar een geschikte bewoner. Het liefst iemand die het leuk vindt om in een proefwoning te wonen en zijn ervaringen met ons te delen.