Zonnepanelen
We gebruiken steeds meer duurzame energie. Dat is energie die beter is voor het milieu en niet opraakt, zoals zonne-energie. Met zonnepanelen vangen we zonlicht op en maken we daar elektriciteit van. Zo hoeven we minder fossiele brandstoffen te gebruiken, zoals gas of olie. Zonne-energie helpt om de lucht schoner te maken en zorgt voor minder uitstoot van CO₂. Het is een slimme stap voor een groene toekomst.
Sinds een aantal jaren legt Leystromen zonnepanelen op (nieuwbouw) woningen en complexen om bewoners de mogelijkheid te geven energiezuinig te leven en te besparen op energiekosten.
Leystromen biedt zonnepanelen aan bij huizen waar tijdens een project het dak geïnspecteerd of vervangen is. Bijvoorbeeld bij verduurzaming. Op dat moment bespreken wij de voor- en nadelen met u. Bij nieuwbouw leggen we standaard zonnepanelen op het dak, bijvoorbeeld omdat er een elektrische warmte-installatie (warmtepomp) aanwezig is. Op dit moment is het niet mogelijk om via Leystromen zonnepanelen aan te vragen. U kunt wel zelf zonnepanelen leggen. Daar heeft u wel toestemming van Leystromen voor nodig. Dat loopt via een aanvraag voor een Zelf Aangebrachte Voorziening (ZAV-aanvraag).
Stoppen van de salderingsregeling in 2027 (dd 6 mei 2025)
Het kabinet is van plan de salderingsregeling vanaf 1 januari 2027 af te schaffen. Huishoudens die met zonnepanelen stroom opwekken maar die stroom niet allemaal zelf gebruiken, geven dit terug aan het openbare net. Deze teruglevering mogen zij wegstrepen met de stroom die ze op een ander moment afnemen van het net. Dit wegstrepen heet salderen.
Wij volgen de veranderingen en de wetten en regels over zonnepanelen en de salderingsregeling in Nederland goed. En als het nodig is passen wij ons beleid over zonnepanelen aan. Komt het zover dat u mét zonnepanelen meer geld kwijt bent dan in een situatie zonder zonnepanelen, dan gaan we hiernaar kijken.
Wij hebben van bewoners vragen ontvangen. Hier vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Vragen en antwoorden over stoppen van de salderingsregeling in 2027