Inloggen

Tussenevaluatie pilot aardgasvrij maken woningen

In 2019 zijn we gestart met een pilot om een aantal bestaande woningen aardgasvrij te maken. We gingen met 7 woningen aan de slag zonder bouwkundige aanpassingen aan het huis te doen. In de huizen pasten we 3 verschillende elektrische systemen toe:

  • Infrarood
  • Warmtepomp
  • Elektrische inductie unit (CVi unit)

Het is nu eind 2023 en het is tijd voor een tussentijdse evaluatie. We blikken terug op de aanpassingen van de woningen per systeem. Daarnaast kijken we terug op de pilot in het algemeen. Wat viel ons op? Wat ging er goed? Waar zitten kansen? En wat is de rol van de huurder?

Aardgasvrij maken van de woning vraagt ook aandacht van de bewoner

Het aardgasvrij maken van de woning doen wij niet alleen, maar samen met de huurder. Welke keuze er ook gemaakt wordt, we hebben te maken met een nieuwe manier van verwarmen. Laag temperatuur verwarmen werkt anders dan we gewend zijn met bijvoorbeeld een gasgestookte cv-ketel. Ook de bediening van de verwarming verandert. Dit moet niet te ingewikkeld worden. 

Een boiler voor warm water

Om naast verwarming ook warm water in een woning te hebben, kregen de woningen een boiler. Dat betekent een extra apparaat dat ruimte in beslag neemt. Het betekent dat de bewoners rekening moeten houden met douchen. Hoeveel personen douchen er achter elkaar en hoe lang douchen ze? 

Indienen reparatieverzoeken

Ten slotte gelden voor de huurders uit de pilot andere processen. Een voorbeeld is het doen van reparatieverzoeken. Niet alleen voor huurders verandert het een en ander, ook voor installateurs. Zij krijgen te maken met nieuwe installaties en moeten daar hun processen op aanpassen. Monteurs moeten worden opgeleid.

Elektrisch verwarmen is een goed alternatief voor aardgas

Wat we in het algemeen zien, is dat elektrisch verwarmen een goed alternatief is voor verwarmen op aardgas. Daarbij moeten we wel rekening houden met hogere energiekosten. Weegt de investering op tegen de energiekosten en de kosten voor het gebruik van gas? Een uitgebreide uitleg per systeem kunt u vinden op onderstaande links met de tussenevaluaties van de verschillende systemen: