Inloggen

Circulair bouwen in Diessen

In Diessen bouwt Leystromen dit jaar 23 bijzondere eengezinswoningen in de uitbreidingswijk Vroonacker. De woningen zijn grotendeels circulair en helemaal energieneutraal.

Circulair bouwen
Circulair bouwen is een methode om hergebruik van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Door op deze manier te bouwen dragen we bij aan de duurzaamheid van ons bezit.

De woningen in Vroonacker zijn voor 70 - 75% circulair. De onderdelen die in de woning worden toegepast hebben een lange technische levensduur en kunnen gemakkelijk worden uitgewisseld. En de woningen zijn verplaatsbaar en demontabel. Na demontatie kunnen de onderdelen in verschillende combinaties weer in elkaar worden gezet. Dat is mogelijk omdat de woningen worden gebouwd zonder 'natte' verbindingen zoals specie, beton, lijm of kit. Binnen 2 dagen kan een woning worden opgebouwd en gedemonteerd.

Niet alle onderdelen gaan een leven lang mee. De technische installatie bijvoorbeeld moet eerder vervangen worden. Maar buiten dat, kan de woning zonder afval worden afgebroken en ergens anders weer worden opgebouwd. 

Energieneutraal
De woningen zijn volledig elektrisch en hebben dan ook geen gasaansluiting. Er wordt een luchtwaterwarmtepomp geïnstalleerd voor verwarming en warm tapwater. Zonnepanelen op het dak zorgen voor de energieopwekking. Bij een gemiddeld huishoudelijk verbruik wekt de woning net zoveel energie op als er verbruikt wordt.

De bouw van dit project start in het voorjaar. We verwachten de 23 woningen in de zomer op te leveren.