Inloggen

Een goede buur is beter dan een verre vriend!

Zeker in deze Corona-tijd, wanneer mensen veel thuis werken, het thuiszitten beu zijn, kunnen er makkelijker (extra) irritaties tussen buren ontstaan. Buurtbemiddeling wordt, in samenwerking met ContourdeTwern, ingezet in de gemeentes Baarle-Nassau, Alphen-Chaam, Gilze en Rijen, Hilvarenbeek, Goirle en Oisterwijk. Buurtbemiddeling gaat gewoon door in Corona-tijd.

De Buurtbemiddeling is wel aangepast en volgt de richtlijnen van de landelijke overheid. Om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen, ter bescherming van u maar ook van de bemiddelaars, komen we (voorlopig) niet bij mensen thuis. We spreken dan zoveel mogelijk af in bijvoorbeeld een buurthuis bij u in de buurt.

Als dit niet mag vanwege de voorschriften (bijvoorbeeld als er alleen maar 1 op 1-gesprekken mogen), dan kunnen we ook telefonisch met elkaar een afspraak maken. Buurtbemiddeling kan u tips geven hoe u het beste met de situatie kan omgaan. Zij bieden een luisterend oor. Dat lucht vaak al op. Ze zijn er voor u, ook in deze rare tijden!

Voor elke ruzie geldt: voorkomen is beter dan genezen. Wat het beste werkt is natuurlijk persoonlijk contact. Maar soms lukt dat niet of hebt u het al zo vaak geprobeerd dat u er moedeloos van wordt. Om overlast te voorkomen hebben we de volgende tips:
1. Als u weet dat u een klus gaat doen die geluidsoverlast kan veroorzaken, laat dit dan de buren weten (schrijf een briefje of stuur een appje) zodat ze weten hoelang het duurt. En houd rekening met thuiswerkende buren.
2. Realiseer u dat geluiden van dichtslaande deuren, harde muziek, blaffende honden, draaiende wasmachines of de trap oprennen meestal voor de buren net zo hard te horen zijn. Hou daar rekening mee. Kleine aanpassingen in gedrag (zachtjes op de trap, zachtjes met de deuren, sloffen aan in huis) of materialen (viltjes onder de meubels, koptelefoon op in plaats van de boxen gebruiken, deurdrangers) kunnen al veel uitmaken.
3. U kunt in ieder geval uw telefoonnummers uitwisselen en elkaar uitnodigen even te bellen of te appen als u overlast ervaart.

En als bovenstaande tips niet helpen, neem contact op met Buurtbemiddeling!
In ongeveer tweederde van de burenkwesties kan bemiddeling een positieve bijdrage leveren aan de situatie en wordt erger voorkomen.

Meer informatie vindt u op de website www.buurtbemiddelingbrabant.nl. Buurtbemiddeling is telefonisch bereikbaar via 06-82362390 en via het Adviespunt van Contourdetwern 013-549 86 46