Inloggen

Hospitaverhuur

Hospitaverhuur


Er zijn veel meer mensen op zoek naar een woning, dan er woningen vrijkomen. We bouwen natuurlijk nieuwe woningen. Maar er is meer nodig om het woningtekort op te lossen. Door het onderverhuren van een kamer en woningen te delen benutten we de bestaande woonruimte beter. Dat noemen we hospitaverhuur.
Bij koopwoningen bestaat dit al langer, maar in de huursector konden mensen hier niet voor kiezen. We zijn gestart met een proef van een jaar. In deze proef werken we samen met een aantal gemeenten uit ons werkgebied. 

Voor wie?
Hospitaverhuur is voor mensen die alleen wonen, een kamer vrij hebben en iemand willen laten inwonen. Als hospita verhuurt u een deel van uw woning aan iemand anders en woont u in hetzelfde woonhuis of appartement. Samen delen jullie een toegang en vaak ook gemeenschappelijke voorzieningen, zoals de keuken, toilet en badkamer.

Waar en hoeveel?
Het is nog niet in alle gemeenten mogelijk om mee te doen. De gemeenten Goirle en Oisterwijk doen mee met een proef. 

Waarom?
In onze eengezinswoningen wonen veel eenpersoonshuishoudens. Vaak is er woonruimte over. Hiermee kunt u hét verschil maken voor iemand die dringend op zoek is naar een betaalbare plek. Voor u kan dit natuurlijk financieel aantrekkelijk zijn. U krijgt dan huurinkomsten. Daarnaast kan het ook andere sociale voordelen hebben, zoals een fijn contact, soms samen eten of elkaar helpen bij kleine dingen zoals bijvoorbeeld een computervraag. Ook kan het een veilig gevoel geven.

Checklist voorwaarden

Hieronder staan alle voorwaarden: 

  • U woont alleen in de woning en heeft 1 slaapkamer over. In totaal moet er minimaal 12m2 leefruimte beschikbaar zijn, zoals slaapkamer en woonkamer of andere ruimte om te delen. 
  • U huurt minimaal 2 jaar bij woningcorporatie Leystromen.
  • U woont in een driekamerwoning of groter, dus minimaal 2 slaapkamers.
  • De kamer is 12 maanden beschikbaar.
  • Er zijn geen meldingen van overlast, woonfraude of illegale praktijken op het adres.
  • U heeft op dit moment geen huurschuld.
  • U maakt op dit moment geen gebruik van een schuldregeling (WSNP/gemeentelijk).
  • U gaat ermee akkoord dat de onderhuurder zich inschrijft op het adres in de Basis Registratie Personen (BRP).
  • U gaat de kamer niet aan familie verhuren.

Wet- en regelgeving

Er is veel informatie over alles wat hoort bij hospitaverhuur. Helaas merken we ook dat er soms verkeerde informatie en aannames zijn. Wij verwijzen u dan ook graag naar een aantal betrouwbare websites. Want er komt wel wat kijken bij als u een kamer in uw huis verhuurt. De huurinkomsten kunnen gevolgen hebben voor uitkeringen, toeslagen en belasting betalen. 
Het heeft bijvoorbeeld geen gevolgen voor WW- of AOW-uitkering of huur- en zorgtoeslag. Er is ook een kamerverhuurvrijstelling van €5998,- (2024) voor de inkomstenbelasting.
Goede informatie is te vinden op de site van rijksoverheid.nl 
Wat moet ik weten als ik een kamer wil verhuren in het huis waarin ik zelf woon (hospitaverhuur)? | Rijksoverheid.nl
Wat moet ik weten als ik mijn huis of kamer wil onderverhuren? | Rijksoverheid.nl

Of neem een kijkje op de Hospitawijzer: Jouw huis van grote waarde | Home | Volkshuisvesting Nederland

Voordelen hospitaverhuur

Extra inkomsten
Hospitaverhuur geeft extra inkomsten. Tijdens deze proef mag de kale kamerhuurprijs, die u ontvangt niet hoger zijn dan de helft van uw eigen kale huurprijs. Dit kan anders zijn bij een bijstandsuitkeringen of bij enkele andere uitzonderingen. In dat geval wordt dit vooraf met u en uw gemeente in kaart gebracht.


U maakt het verschil
U helpt iemand aan woonruimte en maakt daarmee echt het verschil in iemand leven.
Een woongenoot kan leuk extra gezelschap zijn en gezelligheid meebrengen of zorgen voor een veilig gevoel in huis. Daarnaast heeft iedereen andere talenten en wie weet wat uw beiden voor elkaar kunt betekenen tijdens het woningdelen. Ook kan het een veilig gevoel in huis geven.

 

Nadelen

Hospitaverhuur is niet voor iedereen geschikt. U levert toch een deel van uw privacy in en moet rekening met elkaar houden. Daarom is het heel goed om hier van te voren goed over na te denken en misschien in gesprek te gaan met naasten of dit echt iets voor u is. Het is ook heel belangrijk om een goede match te vinden en huisregels op te stellen. In die huisregels kunt u bijvoorbeeld vastleggen. dat u uw woonkamer voor uzelf heeft, als u bezoek ontvangt. Of misschien is het prettig om afspraken te maken over tijden waarop u de badkamer gebruikt?