Inloggen

Tips bij (on)gewenste beestjes

Sommige beestjes mogen best in uw tuin logeren. Andere ziet u liever gaan dan komen. Hoe zorgt u er nu voor dat de nuttige insecten uw tuin vinden en ongewenste gasten uw planten, struiken én huis met rust laten? Wij geven u een aantal eenvoudige en milieuvriendelijke tips!

Gewenst

Vlinders en bijen
Vlinders en bijen kunnen wel wat hulp gebruiken en houden vooral van nectarrijke bloemen. Plant daarom vooral zonnebloem, lavendel, herfstaster en duizendblad. U krijgt zo niet alleen een kleurrijke tuin, het wordt ook een stuk gezelliger met al dat gefladder en gezoem!

Lieveheersbeestjes
Heeft u last van bladluizen? Zorg er dan voor dat lieveheersbeestjes uw tuin prettig vinden. Die zijn namelijk gek op bladluizen. Per dag kunnen ze er wel 100 op! Zorg voor de juiste planten zoals brandnetel, teunisbloem en afri­kaantjes. Deze planten fungeren voor de lieveheersbeestjes ook als een fijne schuilplek. Zo helpen deze beestjes u met alle liefde van uw bladluizen af.

Ongewenst

Slakken
Ze lusten wel een vers blaadje en het liefst uit elk blad een paar happen. Strooi daarom gemalen eierschalen rondom de planten die u wilt bescher­men tegen deze hongerige slakken. Zo houdt u ze op afstand. Of zorg ervoor dat vogels uw tuin weten te vinden, die zijn namelijk dol op deze slijmerige beestjes. Plant genoeg struiken en maak zelf een vogelbadje van een platte plastic schaal en een omgekeerde bloempot. Vogelpret verzekerd!

Mieren
Mieren zijn nuttige dieren. Ze eten dode insecten en houden de boel lekker schoon. Maar u wilt deze kriebelbeestjes liever niet binnen hebben. Hoe doet u dat? Mieren zijn altijd op zoek naar voedsel. Zorg er dus voor dat u etens­resten direct opruimt, vooral zoete dingen. Mieren volgen altijd een vast geurspoor, breng ze in de war door dit spoor te onderbreken. Bijvoorbeeld met pepermuntblaadjes of komkommerschijfjes. Of plant munt, basilicum of bieslook in uw tuin. Daar zijn ze niet gek op en u heeft meteen ook een kruidentuintje.