Inloggen

Start bouw van 40 sociale huurappartementen in Oisterwijk en Hilvarenbeek

Leystromen start de bouw van 40 sociale huurappartementen in 2 gemeenten. Deze appartementen zijn geschikt voor een brede doelgroep, zowel de lage als de modale inkomensgroepen. De appartementen worden gebouwd volgens het Nul Op de Meter (NOM) concept en zijn onderdeel van een proef om doorstroming te bevorderen. De appartementen worden naar verwachting begin 2020 opgeleverd.

Locaties
21 huurappartementen worden op het KVL-terrein in Oisterwijk gerealiseerd, naast het gebouw van EKWC. Dit gebied heet ook wel KVL-centraal. In Hilvarenbeek worden 19 huurappartementen aan de Koestraat, op de voormalige locatie van de Adrianus-school, gerealiseerd.

Nul Op de Meter (NOM) concept
Leystromen heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De appartementen worden daarom volgens het Nul Op de Meter (NOM) principe gebouwd. Een NOM-appartement is een appartement waarin gedurende een jaar tijd gemiddeld net zoveel energie wordt geproduceerd als wordt verbruikt (voor verwarming, warm tapwater en apparaten). Dit door gebruik te maken van slimme energiebesparende en energieopwekkende oplossingen. Fatoş Özer-Akça, Projectontwikkelaar bij Leystromen: “Het dak wordt vol gelegd met zonnepanelen. Elk appartement krijgt een warmtepomp, ventilatie en douchegoot met warmteterugwinning en driedubbelglas voor een uitstekende isolatie. De installaties voor ventilatie, verwarming en koeling zorgen voor een behaaglijk binnenklimaat.”

Het realiseren van NOM vraagt een grote investering. Door een beperkte energieprestatievergoeding te rekenen, kan Leystromen de meerinvestering voor NOM deels dekken. De uiteindelijke woonlasten blijven ook dan nog lager dan bij een traditionele woning. “Zo dragen we voor onze bewoners bij aan betaalbare en comfortabele woningen. En aan duurzaamheid”, zegt Özer-Akça.

Appartementen
De appartementen die nu gebouwd worden, zijn geschikt voor zowel de lage als modale inkomensgroepen (max. € 42.436). Özer-Akça: “In de praktijk blijkt dat de modale inkomensgroepen vaak buiten de boot vallen. Voor sociale huur verdient deze inkomensgroep te veel. En voor hen is huren binnen de vrije sector weer te duur. Ook deze groep willen we bedienen.”

Alle appartementen bestaan uit een woonkamer met open keuken, een buitenruimte in de vorm van een loggia, een slaapkamer en een kleine slaap/hobbykamer. Er is een apart toilet en een badkamer met douchehoek, wastafel en een opstelplaats voor de wasmachine. Verder hebben de appartementen een bergruimte of bergkast met installaties. Op de begane grond is er een individuele berging voor bijvoorbeeld een fiets.

Doorstroming bevorderen
Leystromen voegt met deze projecten niet alleen woningen toe aan de sociale voorraad. Maar wil ook klanten in beweging krijgen om te verhuizen naar een woning die meer bij hun woonwensen past. Door verhuizing, komt de huurwoning dan weer beschikbaar voor andere woningzoekenden. Dit noemt men zgn. doorstroming.

Hiervoor is samen met de gemeenten Oisterwijk, Hilvarenbeek en de huurdersverenigingen van beide gemeenten een proef opgezet. De proef richt zich op klanten die willen verhuizen naar een appartement, maar door bijvoorbeeld hun beperkte inschrijftijd hier niet voor in aanmerking komen. Ongeveer de helft van de appartementen wordt via de voorrangregels van de proef toegewezen; voor de andere helft gelden geen voorrangsregels.

Bij de 19 appartementen in Hilvarenbeek krijgen 55+ers voorrang, gezien de ligging nabij de Clossenborgh. Hier wordt minder streng naar inkomen gekeken. Ook woningzoekenden met een modaal inkomen mogen op deze appartementen reageren. Zo kan een brede doelgroep bereikt worden.

Voor de 21 appartementen op het KVL terrein zijn geen leeftijdseisen van toepassing. Bij de bouw is wel rekening gehouden met de toegankelijkheid van de appartementen, zodat ook mensen die slecht ter been zijn hier terecht kunnen. Deze appartementen zijn alleen beschikbaar voor modale inkomensgroepen. Leystromen heeft de intentie om nog een complex van 27 appartementen op het KVL terrein te ontwikkelen, nabij de Nijverheidsweg. Deze appartementen komen juist beschikbaar voor lage inkomensgroepen.

Voor iedere locatie organiseert Leystromen een informatieavond in het voorjaar van 2019, waar meer toelichting wordt gegeven over de toewijzing. Er wordt ook inzicht gegeven in de totale woonlasten van de appartementen.

Özer-Akça: “Als mensen belangstelling hebben om in 1 van deze woningen te wonen, kunnen zij contact opnemen met Leystromen op het telefoonnummer 088-031 33 00 of mailen naar info@leystromen.nl. Wij houden belangstellenden vrijblijvend op de hoogte van de projecten. Om in aanmerking te komen voor een huurappartement, moet men echter wel ingeschreven zijn als woningzoekende via Woning in Zicht.”

 

Meer informatie

Voor meer informatie over de projecten klik hier