Inloggen

Roland Marx in gesprek met mevrouw Van der Horst uit Oisterwijk

Huurder Franca van der Horst heet bestuurder Roland Marx welkom in haar gezellige woonkeuken. Samen met haar zoon en jongste dochter woont Franca aan de Udenhoutseweg in Oisterwijk. “Goed dat u komt”, aldus Franca. “Ik volg best kritisch wat Leystromen doet. Natuurlijk als huurder, maar ook als lid van de gemeentelijke commissie Ruimtelijke Zaken. De laatste tijd zie ik verbetering bij Leystromen. Problemen worden beter opgepakt. Die pluim mag u op uw hoed steken.”

Duidelijke afspraken
Maar Franca heeft ook vragen. “Ik woon nu 21 jaar in dit huis en 12 jaar lang waren er vochtproblemen. Uiteindelijk is er actie ondernomen. Gelukkig! Maar toen er vorig jaar via Leystromen een bedrijf de gevels kwam impregneren, wilde ik graag precies weten hoe en wat. De werkmensen hadden duidelijk niet gerekend op mijn vragen en ook het plannen van het werk verliep niet goed. Heel vervelend. En wat me ook weer opviel: als er onderhoud is gedaan, hoef ik nooit te tekenen voor akkoord. Hoe weet u dan of het werk goed is uitgevoerd?” 
“Dat checken we steekproefsgewijs”, zegt bestuurder Roland Marx. “We maken duidelijke afspraken met aannemers en onderhoudsbedrijven: verantwoordelijkheid nemen en doen wat je hebt beloofd. Dat gaat steeds beter en we houden de vinger aan de pols. En natuurlijk: zie je als huurder dingen die niet goed gaan? Meld het bij ons!”

Moeilijke discussie
De commissie Ruimtelijke Zaken adviseert de gemeente Oisterwijk over wonen, nieuwbouw, verkeer en milieu. Franca is lid van deze commissie en de woningvoorraad is regelmatig onderwerp van gesprek. “Er is veel vraag naar woonruimte voor jonge gezinnen”, zegt Franca, “en het valt me op dat senioren maar mondjesmaat doorstromen naar een appartement of aanleunwoning.” Roland Marx zegt dat Leystromen dit ook signaleert. Maar het is een moeilijke discussie. Senioren blijven langer thuis wonen. Misschien ook omdat een appartement duurder is dan de woning die mensen al vele jaren huren. Tegelijkertijd kan Leystromen niet zo maar bouwen. “Bouwen doe je voor de lange termijn”, aldus Roland, “en we weten nu al dat er over 25 jaar veel minder vraag zal zijn naar woningen. Daar moet Leystromen rekening mee houden.”

Nog een tip
Met plezier geeft Franca nog een tip. “Vorig jaar bij de huurverhoging heb ik per ongeluk iets verkeerd ingevuld. Daardoor moest ik later 6 euro bijbetalen. De communicatie daarover had vriendelijker gekund. Leystromen stuurde een aanmaning. Ook werd ik gebeld op mijn werk en er werd niet gevraagd of het gelegen kwam. Ik begrijp dat u strak stuurt op wanbetaling. Maar nu was het middel erger dan de kwaal. Een vriendelijk telefoontje met de vraag of ik iets over het hoofd had gezien, had misschien ook gekund.”