Inloggen

Leystromen onthuld bewaard gebleven glas-in-loodraam

Een feestelijk moment bij de ontwikkeling van voormalig basisschool De Kring naar woningen in Rijen. Leystromen onthulde hier een prachtig bewaard gebleven glas-in-loodraam. Dit kreeg een mooie nieuwe plek in het trappenhuis. De toekomstige huurders en wethouder Doremalen (kunst, cultuur en erfgoed) van gemeente Gilze en Rijen waren erbij.

Op de hoek van de Monseigneur Ariënsstraat en Pastoor Gillisstraat in Rijen worden de voormalige basisschool De Kring en het bijbehorende speelterrein ontwikkeld tot woningen. In het bestaande hoofdgebouw ontwikkelt Leystromen 8 sociale huurappartementen.

Kleurenspel in trappenhuis
De Heemkundekring vroeg het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gilze en Rijen om het glas-in-loodraam te behouden. Leystromen en de gemeente hebben hiervoor gezorgd. Tijdens de verbouwing is het raam eruit gehaald en opgeslagen om te voorkomen dat het zou beschadigen. Nu de werkzaamheden bijna klaar zijn is het raam teruggeplaatst. Het glas-in-loodraam telt 15 panelen en is 1,40 x 2,94 meter groot. Op het raam staat een jonge ruiter omgeven door vogels en vissen afgebeeld. Als de zon erop staat, zorgt het glas-in-loodraam voor een prachtig kleurenspel in het trappenhuis.

Kijkje in woning
Tijdens dit feestelijke moment hadden de al bekende toekomstige huurders de kans om alvast een kijkje te nemen in hun nieuwe woning. Tanja Koenders is een van deze huurders: “Ik stond nummer 15 op de lijst van gegadigden, dus ik dacht dat ik geen kans maakte. Maar ik kreeg de woning toch! Ik ben tijdens de bouw regelmatig langsgereden om te kijken hoe het vorderde!” Een paar huizen verderop is Jolanda Pegels een paar maten aan het opnemen. “Ik ben heel blij met dit huis. Het is helemaal nieuw, dus ik kan er echt mijn thuis van maken.”