Inloggen

Online oplichting

Online oplichting, het kan iedereen overkomen. Toch kunt u zelf wat doen om te voorkomen dat u hiervan slachtoffer wordt. We geven u een aantal tips.

  • WhatsAppfraude
    U krijgt een berichtje van een ‘bekende’ met de vraag zo snel mogelijk geld over te maken. Vaak ziet het bericht er heel echt uit. Maar pas op! Maak nooit zomaar geld over en bel eerst met uw bekende of het berichtje wel klopt.
  • Beveilig uw WhatsApp tegen kaping
    Criminelen proberen WhattApp-accounts ook over te nemen.  U kunt WhatsApp hiertegen beveiligen door een tweefactorauthenticatie in te stellen. Dit doet u in de instellingen van uw WhatsApp. Klik op Instellingen, dan op Accounts en tot slot op Verificatie in 2 stappen
  • Ransomware (gijzelsoftware) voorkomen
    Bij ransomware blokkeren criminelen uw com­puter. Pas als u losgeld (ransom) betaalt, kunt u uw computer weer gebruiken en bij uw bestan­den. Betaal deze criminelen nooit! Voorkom ransomware door een goede virusscanner te installeren en nooit op links of bijlagen te klikken in e-mails die u niet vertrouwt. En maak een back-up van de bestan­den op uw computer!
  • Pas op voor nepmails
    u ontvangt een e-mail of sms’je van uw bank met de vraag om uw bankgegevens in te vullen op een website. Zogenaamd omdat u een nieuw pasje krijgt. Bel altijd uw bank en check of het klopt. Of controleer of deze oplichter vermeld staat bij de Fraudehelpdesk. Vaak ziet u een link die niet verwijst naar de website van uw bank. Daarnaast heeft de e-mail meestal taalfouten of een onpersoonlijke aanhef. Klik nooit op de link of bijlage en bel ook niet het telefoonnummer in de e-mail.

Handige websites
De Rijksoverheid heeft een landelijke campagne over onder andere online fraude: www.maak­hetzeniettemakkelijk.nl. Op www.consumenten­bond.nl of op www.fraudehelpdesk.nl vindt u ook handige informatie.

Toch slachtoffer?
Doe altijd aangifte bij de politie. En deel uw ervaringen met anderen zodat zij niet het slachtoffer worden van online fraude.