Inloggen

Roland Marx in gesprek met mevrouw Verstappen uit Goirle:

In de zomer is het prima wonen aan de Beukengaard in Goirle. Maar op winterse dagen heeft mevrouw Verstappen het tamelijk koud in haar woning. “De vloer trekt erg koud op”, vertelt zij, “en dan moet ik de cv opdraaien. Ik houd mijn energieverbruik behoorlijk goed in de gaten. Maar na een reparatie bleek de cv ineens veel meer te verbruiken. Ik begrijp niet hoe dat kan. Is die cv-ketel wel afdoende gerepareerd? En wat kan Leystromen doen aan die koude vloer?”

Kapotte cv-ketel
Bestuurder Roland Marx hoort graag hoe het precies zit met die cv-ketel. “Die was kapot”, aldus mevrouw Verstappen, “de cv-installateur kwam langs en werkte een poosje aan die ketel. Ik weet niet wat er kapot was en ik heb ook geen idee wat hij gedaan heeft. Maar ik kreeg later wel die hoge energierekening. Dat zette me aan het denken. Is die ketel wel goed afgesteld en wat heeft die monteur dan gedaan? Dan kan ik niet zien en u kunt dat wel.” “Klopt”, zegt Roland Marx. “Ik zoek uit wat de installateur gedaan heeft. Leystromen heeft in principe niks te zeggen over het stookgedrag en de stookkosten van huurders. Dat regelt elke huurder met de cv-installateur en de energieleverancier. Maar ik ga voor u wel achter de feiten aan. We komen erop terug.”

Meer wooncomfort
Mevrouw Verstappen is blij dat zij deze kwestie kan bespreken met Roland Marx. “Klagen vanuit je luie stoel helpt niemand verder,” zegt de actieve mevrouw Verstappen. Zij woont ruim 9 jaar in de Beukengaard. “Ik spreek veel mensen in de buurt en meer ouderen hebben last van kou in dit type seniorenwoningen. Maar niet iedereen wil dit aankaarten bij Leystromen. Ik heb daar geen moeite mee. Als wij niks zeggen, weet u ook niet wat er speelt.” Roland Marx beaamt dat. “Maar optrekkende kou kan een vervelend probleem zijn”, zegt hij, “ deze oudere woningen hebben geen kruipruimte en dus kunnen we geen vloerisolatie toepassen. Dat kun je veel geld steken in muurisolatie, dakisolatie en dubbel glas… en dan houdt u toch die koude voeten. De vraag wat dan het beste is, is lastig te beantwoorden. Misschien moeten er grotere radiatoren komen in uw huiskamer of moet er een super zuinige ketel worden geïnstalleerd. Het is zeker de moeite waard om dat uit te zoeken. Leystromen gaat door met verduurzamen van alle woningen. Voor woningen als deze moeten we maatwerk leveren. Dat betekent: samen met u bespreken wat voor u meer wooncomfort oplevert. Daar gaat het tenslotte om.”