Inloggen

Asbest en Legionella

Asbest

De Nederlandse overheid greep in de jaren negentig fors in in de wetgeving met betrekking tot asbest. Asbest kan namelijk heel schadelijk voor de gezondheid zijn. Daarom is het sinds 1993 verboden om asbest te verwerken. Leystromen bouwt sindsdien geen woningen meer die asbest bevatten.

Wat is asbest?

Asbest werd vroeger vaak gebruikt als bouwmateriaal, omdat het sterk en slijtvast is en bestand tegen loog, zuur en warmte. Asbest bestaat uit kleine vezels. Als deze vezels vrij komen en los rond gaan dwarrelen, kan dat schadelijk zijn voor de gezondheid.

Er zijn 2 soorten asbest: hechtgebonden asbest en niet-hechtgebonden asbest. Hechtgebonden asbest is de asbest die verwerkt is in materialen, zoals golfplaten of dakpannen.  Daar zitten de vezels vaak stevig in vast. Niet-hechtgebonden asbest zit nergens in vast, waardoor de vezels makkelijk los kunnen komen.

Waar is asbest te vinden?

Asbest kunt u op de volgende plekken tegenkomen:

  • In isolatiemateriaal, zoals daken, schoorstenen en rond CV-ketels.
  • Plekken waar asbest is gebruikt tegen de slijtage door weersinvloeden bij bijvoorbeeld gevels, daken, op schuren en garages.
  • In brandwerend plaatmateriaal in garages, meterkasten, rond schoorstenen, ventilatiekanalen en CV-ketels.
  • In sommige soorten vinyltegels en vinylzeil, geproduceerd voor 1984.
  • In huishoudelijke apparaten die warmte uitstralen, gemaakt tot de jaren ’80, zoals kachels, föhns, broodroosters.
  • In vensterbanken.

Wat zijn de risico's van asbest?

Asbest is alleen gevaarlijk als er vezels los komen, door bijvoorbeeld in het materiaal te hakken, boren, schuren of zagen.  Zolang u dit niet doet, loopt u geen risico.

Zijn er toch vezels losgekomen? Dan moet u extra voorzichtig zijn. Neem contact met ons op. Samen met u bespreken we welke actie genomen moet worden.

Vraag ons om advies!

Wilt u klussen in de woning? Houd u dan aan onderstaande vuistregels voor asbest.

  • Wilt u klussen in een woning die gebouwd is voor 1994? Vraag dan altijd eerst ons advies!
  • Twijfelt u of een materiaal asbesthoudend is? Neem dan altijd contact met ons op en vraag om advies.
  • Verwijder nooit zelf asbest, ook geen vloerzeil of vloertegels, golfplaat, gevelkachel of geiser. Neem hiervoor contact op met Leystromen.
  • Ga nooit asbest verzagen, schuren of breken, of een gat boren in het materiaal. Dat is strafbaar!

 

Legionella

Legionella is een bacterie die voorkomt in grond en in, vooral stilstaand, water met een temperatuur tussen de 25 en 50 graden Celsius. De legionellabacterie vermenigvuldigt zich als water niet doorstroomt. Bijvoorbeeld als leidingen lang niet gebruikt worden.
Mensen kunnen besmet raken bij inademing van de bacterie, wanneer deze in de lucht (in de vorm van nevel) terecht komt.

Hoe raak je besmet met legionella

Alleen als u de bacterie inademt, kunt u ziek worden. De bacterie komt dan namelijk in uw longen terecht en kan daar klachten veroorzaken.

Van drinken van water met de legionellabacterie kunt u niet ziek worden.

Wat zijn de klachten van een besmetting?

Veel mensen worden helemaal niet ziek. Als er klachten zijn, dan ontstaan deze meestal binnen 2 tot 10 dagen na de inademing van de bacterie. Klachten kunnen variëren van griepverschijnselen tot ernstige longontsteking. Dat laatste noemen we ook wel de veteranenziekte. Deze ziekte is goed te behandelen met de juiste antibiotica.

Hoe voorkomt u thuis legionella?

  • Als u thuiskomt van vakantie laat dan meteen alle warm- en koudwaterkranen en de douche 5 minuten doorlopen om het water te verversen. Vergeet hierbij ook het kraantje in het toilet niet. Doe dat ook als u net de sleutel van uw nieuwe woning heeft gekregen.
  • Gebruik alle warm- en koudwaterkranen elke week minstens 1 keer.
  • Laat de tuinslang, hoge drukspuit en andere sproeiende apparaten voor gebruik goed doorspoelen en na gebruik goed leeglopen. Doe dit ook met bijvoorbeeld een plantenspuit. Ververs het water bij gebruik. Bij langdurige stilstand of het liggen in de zon, kan het water in deze apparaten goed opwarmen en dat kan een risico op legionella opleveren.
  • Tap de buitenkraan af als u deze langere tijd niet gebruikt. In stilstaand water vermenigvuldigt de legionellabacterie zich gemakkelijker.
  • Houd de boiler of CV-ketel altijd op minimaal 60 graden. Trek de stekker van het apparaat er ook niet uit als u op vakantie gaat. De bacterie kan zich dan namelijk makkelijk vermenigvuldigen in de leidingen.