Inloggen

Huuraanpassing

Betaalbaarheid is belangrijk. Wij stellen daarom voor onze woningen een redelijke en betaalbare huur vast.
Ieder jaar passen we de huur per 1 juli aan.

In 2022 verhogen we de huurprijzen van de sociale huurwoningen met 2,3%

De overheid heeft besloten dat de huur van sociale huurwoningen met dat percentage mag stijgen. Het percentage van de huuraanpassing is veel lager dan het percentage van de algemene prijsstijgingen (inflatie).
Ook de vrije-sectorwoningen verhogen we dit jaar inflatievolgend (2,3%).

Het gebruik van de huurinkomsten

Leystromen gebruikt de huurinkomsten om de woningen te bouwen, beheren, onderhouden en verbeteren. De kosten daarvan worden steeds hoger. Bijvoorbeeld omdat bouwmaterialen veel duurder worden. Daarom moeten ook de huren omhoog. Dat is geen goed nieuws. Bijna alles wordt duurder terwijl de inkomens en pensioenen niet stijgen.

Op dit moment stijgen vooral de energieprijzen erg hard. Zó hard, dat een iets lagere huur dat niet meer compenseert. De enige manier om uw energierekening omlaag te krijgen is door uw energieverbruik te verlagen en onze woningen te verduurzamen. Duurzaamheid staat daarom hoog op onze agenda.

Meer informatie
Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op! Misschien kunt u het antwoord ook al vinden bij de veelgestelde vragen.

Huuraanpassingsvoorstel

Elk jaar ontvangt u van ons vóór 1 mei een brief. Daarin staat uw huuraanpassing per 1 juli. Dat is het huuraanpassingsvoorstel.

In deze brief staat:
• Uw huidige huur en uw nieuwe kale huur (zonder servicekosten);
• Het percentage of bedrag van de huuraanpassing;
• De datum waarop de huuraanpassing ingaat;
• Hoe u bewaar maakt en wanneer u dat moet doen.

Huuraanpassing 2022: wat betekent dat voor u?

Wij verhogen dit jaar de huurprijzen van de sociale huurwoningen per 1 juli met 2,3%. De overheid heeft besloten dat dit jaar de huur van sociale huurwoningen met dat percentage mogen stijgen. Vrije-sectorwoningen verhogen we ook inflatievolgend (2,3%).

De huuraanpassing voor huurders van een sociale huurwoning is anders dan voor huurders van een woning in de vrije sector. De huuraanpassing van een sociale huurwoning moet aan meerdere regels voldoen. Deze regels gelden niet voor de huuraanpassing van een woning in de vrije sector.

Sociale huurwoningen
Wij verhogen dit jaar de huurprijzen van de sociale huurwoningen per 1 juli met 2,3%. De overheid heeft besloten dat dit jaar de huur van sociale huurwoningen met dat percentage mogen stijgen.

Vrije sector (niet-sociale huurwoningen)
Wij verhogen de huur van de vrije-sectorwoningen ook met 2,3% (inflatievolgend). Met enkele huurders is overeengekomen dat wij de huur jaarlijks verhogen conform de CPI.

Huurtoeslag

In 2020 zijn de inkomensgrenzen in de huurtoeslag vervallen. Dat betekent overigens niet dat iedereen nu huurtoeslag krijgt. In de huurtoeslag zit een eigen bijdrage. Die eigen bijdrage wordt hoger naarmate het inkomen hoger wordt. Is de eigen bijdrage hoger dan de feitelijke huur? Dan krijgt u geen huurtoeslag meer.

Meer informatie:
Toelichting Woonbond huurtoeslag

Tijdelijke huurkorting

Heeft u tijdelijk geen inkomen of is een deel van uw inkomen weggevallen (bijvoorbeeld na een scheiding). En heeft u nog geen andere woning kunnen vinden waarvan de huurprijs beter bij u past? In sommige gevallen kan Leystromen uw huur tijdelijk verlagen. Daar moet u ons zelf om vragen.