Inloggen

Vragen en antwoorden over het stoppen van de salderingsregeling in 2027 (dd 6 mei 2025)

Het kabinet is van plan de salderingsregeling vanaf 1 januari 2027 af te schaffen. Huishoudens die met zonnepanelen stroom opwekken maar die stroom niet allemaal zelf gebruiken, geven dit terug aan het openbare net. Deze teruglevering mogen zij wegstrepen met de stroom die ze op een ander moment afnemen van het net. Dit wegstrepen heet salderen. 

Wij volgen de veranderingen en de wetten en regels over zonnepanelen en de salderingsregeling in Nederland goed. En als het nodig is passen wij ons beleid over zonnepanelen aan. Komt het zover dat u mét zonnepanelen meer geld kwijt bent dan in een situatie zonder zonnepanelen, dan gaan we hiernaar kijken.

Wij hebben van bewoners vragen ontvangen. Hier vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Salderingsregeling

Wat is salderen?

Huishoudens die met zonnepanelen stroom opwekken maar die stroom niet allemaal zelf gebruiken, geven dit terug aan het openbare net. Deze teruglevering mogen zij wegstrepen met de stroom die ze op een ander moment afnemen van het net. Dit wegstrepen heet salderen. Dit gebeurt op jaarbasis. U betaalt dus alleen het nettoverbruik. Energieleveranciers zijn tot 2027 wettelijk verplicht de salderingsregeling uit te voeren.   

Waarom stopt de salderingsregeling?

De salderingsregeling stopt in 2027. De overheid wilde deze eerst vanaf 2025 afbouwen naar 2027. Maar het kabinet heeft besloten om de regeling in 2027 helemaal te stoppen en niet eerder af te bouwen. 


De salderingsregeling stopt omdat: 

  • Zonnepanelen goedkoper en beter worden. Hierdoor is het voor huishoudens en kleine bedrijven ook zonder de salderingsregeling interessant om zonnepanelen te kopen.
  • Het kabinet huishoudens stimuleert zelf opgewekte stroom te gebruiken in plaats van de stroom terug te leveren. Het direct gebruiken van zelf opgewekte stroom zorgt namelijk voor minder drukte op het elektriciteitsnet.
  • Salderen geld kost. Daarom verhoogden veel energiebedrijven hun stroomprijzen, ook voor mensen zonder zonnepanelen. Niet iedereen kan hierdoor zonnepanelen kopen.
  • De salderingsregeling de belastinginkomsten voor de overheid vermindert.  

Wat betekent het voor mij als ik niet meer mag salderen?

Als u niet meer mag salderen, daalt de vergoeding die u krijgt als u stroom teruglevert. De zonnepanelen leveren nog wel voordeel op, maar minder dan eerst. 


Dat betekent ook dat u de investering voor de zonnepanelen minder snel terugverdient.   

Kan ik nu nog salderen?

  Ja, u kunt nu nog salderen. De salderingsregeling eindigt op 1 januari 2027.   

Terugleveren, verbruiken en salderen

Wat is terugleveren?

De energierekening is eenvoudig opgebouwd. De elektrische apparaten in uw huis gebruiken stroom. Daarvoor betaalt u.


Met zonnepanelen op uw dak wordt de energierekening wat lastiger. De stroom die uw zonnepanelen opwekken, maakt van u eigenlijk ook een energieleverancier. Dat gebeurt elke keer als uw panelen meer energie opwekken dan u op dat moment gebruikt. Het overschot aan stroom wordt automatisch geleverd aan het energienet.  Dat noemen we ‘terugleveren’.  

Waarom betaal ik (sinds kort) terugleverkosten aan mijn energieleverancier?

In de zomer leveren uw zonnepanelen veel stroom aan het elektriciteitsnet. Op dat moment is stroom vaak heel goedkoop. Hierdoor krijgt uw energieleverancier er weinig geld voor. In de winter krijgt u dure stroom terug. Dit kost het energiebedrijf geld. Daarom brengen steeds meer energiebedrijven kosten in rekening voor het terugleveren van stroom. Dit noemen we terugleverkosten. Niet alle energiebedrijven brengen dezelfde kosten in rekening.   

Zonnepanelen plaatsen

Biedt Leystromen nog zonnepanelen aan?

Ja, wij bieden nu nog zonnepanelen aan. Bijvoorbeeld bij verduurzaming. Op dat moment bespreken wij de voor- en nadelen met u. Bij nieuwbouw leggen we standaard zonnepanelen op het dak, bijvoorbeeld omdat er een elektrische warmte-installatie (warmtepomp) aanwezig is. U kunt ook zelf zonnepanelen leggen. Dat loopt via een aanvraag voor een Zelf Aangebrachte Voorziening (ZAV-aanvraag).  

Gebruikers- en energieprestatievergoeding

Zijn mijn zonnepanelen nog voordelig met de gebruikersvergoeding die ik aan Leystromen betaal?

De gebruikersvergoeding is onder meer gebaseerd op de investering van Leystromen. Dit is afhankelijk van de prijsontwikkeling van de zonnepanelen, het gebruik van de panelen en de prijs per paneel. Wij houden de hoogte van de gebruikersvergoeding goed in de gaten. Zodra wij hierover meer informatie hebben, voegen we dat toe aan deze webpagina.   

Wat zijn de gevolgen als ik bewoner ben en ik betaal energieprestatievergoeding?

Bewoners in nul-op-de-meterwoningen hebben veel zonnepanelen op hun huis. De energierekening is daardoor (bijna) nul. In plaats van een energierekening betalen zij een energieprestatievergoeding aan hun verhuurder. Als de salderingsregeling vervalt, stijgt de stroomrekening van deze woningen flink. De overheid bekijkt de energieprestatievergoeding-bedragen daarom opnieuw.  Zodra wij hierover meer informatie hebben, voegen we dat toe aan deze webpagina.  

Verwijderen of uitzetten van zonnepanelen

Ik wil dat Leystromen (een deel van) mijn zonnepanelen verwijdert of uitzet. Kan dat?

Nee. We verwijderen geen zonnepanelen en zetten zonnepanelen ook niet uit. U mag dat ook niet zelf doen volgens het contract dat u ervoor tekende.  

Thuisbatterij

Plaatst Leystromen ook thuisbatterijen?

Op dit moment niet. Er zijn volop veranderingen rondom thuisbatterijen. Leystromen volgt deze op de voet. Mocht Leystromen in de toekomst thuisbatterijen plaatsen of aanbieden, dan communiceren wij daarover.