Inloggen

Proefwoningen in Hilvarenbeek, Goirle en Baarle-Nassau

In 2050 moeten onze woningen CO2-neutraal zijn. En ze moeten ook van het aardgas af. Dat duurt nog even, maar daar willen wij niet op wachten. Dat betekent dat we op zoek moeten naar nieuwe vormen van energieopwekking en verwarming. Door nu al hiermee te experimenteren en te installeren, leren we wat wel én niet werkt en wat prettig is voor onze klanten. Daardoor kunnen we in de toekomst goede keuzes maken. Betaalbare huren en een goed comfort voor de bewoners blijft altijd het uitgangspunt.

Proefwoning in Baarle-Nassau met ventilatiewarmtepomp

In Baarle-Nassau verduurzamen we een woning tot CO2 neutrale woning. Binnen 4 dagen is deze woning CO2 neutraal en aardgasvrij. De woning wordt ‘all-electric’ en heeft in het gebruik geen negatief effect op het milieu. De woning wekt zelf groene energie op met 20 zonnepanelen. De opgewekte duurzame energie wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning, het warm tapwater en de huishoudelijke apparaten (zoals wasmachine en verlichting). De cv-ketel is vervangen door een ventilatiewarmtepomp.

2 pilotwoningen in Hilvarenbeek en Goirle met infraroodverwarming

In de gemeenten Hilvarenbeek en Goirle hebben we al 2 proefwoningen. Hier gebruiken we infraroodverwarming. Bij infraroodverwarming hangen panelen aan het plafond. Deze panelen geven stralingswarmte af die aanvoelt als zonnewarmte. Infrarood verwarmt niet de ruimte. Maar verwarmt heel gericht mensen en spullen. Zonnepanelen op het dak leveren de energie voor de infraroodpanelen. De opgewekte, schone energie wordt ook gebruikt voor koken en warm water. Deze woningen zijn ook bewoond. En we houden ook hier in de gaten of alles goed werkt. De huidige bevindingen zijn erg positief.

Bij bewoning blijven we in de gaten houden hoe alles werkt om zoveel mogelijk te leren.

De proefwoning wordt bewoond. Met de bewoners spraken we af dat we goed in de gaten houden hoe alles werkt. Bijvoorbeeld wanneer de warmtepomp aan- en uit gaat of hoeveel energie opgewekt en verbruikt wordt. Maar we kunnen ook eventuele storingen aan de installatie zien en soms zelfs op afstand verhelpen. De bewoners kunnen met de ‘Smart Home-app’ zelf zien hoeveel energie de woning opwekt en verbruikt. Zo verzamelen we met elkaar veel informatie. Dat is belangrijk om in de toekomst goede keuzes te maken voor al onze woningen.

Meer proeven in verschillende gemeenten

We blijven experimenteren. Er komen nog 13 woningen bij in verschillende gemeenten in ons werkgebied. Het gaat om bestaande woningen die vrijkomen door verhuizing. Deze huizen passen wij aan. Daarna gaan we op zoek naar een geschikte bewoner. Het liefst iemand die het leuk vindt om in een proefwoning te wonen en zijn/haar ervaringen met ons te delen.