Inloggen

Aan het woord: Marie-Thérèse Dubbeldam

Een brief lezen, een formulier invullen, werken met een computer of je kind voorlezen. Daar denken we meestal niet bij na, dat doen we gewoon. Maar wat als je door omstandigheden nooit goed hebt leren lezen en schrijven? Dan is de wereld echt een stuk ingewikkelder.

Persoonlijk verhaal maakt diepe indruk
Een tijdje gelden geleden sloot Leystromen zich aan bij de aanpak ‘Midden-Brabant maakt het duidelijk’. Daarmee beloven we onder andere dat we zo veel mogelijk eenvoudige taal gebruiken. Zodat meer mensen onze taal kunnen begrijpen.
Bij de ondertekening van deze aanpak, vertelde Angela haar verhaal. Het was haar vroeger niet gelukt om goed te leren lezen en schrijven. Dat was toen al heel lastig. Maar in haar volwassen leven, leverde dat nog veel meer problemen op. Angela vertelde wat het voor haar persoonlijk betekende. Wat het met haar zelfvertrouwen deed. Wat het voor haar sociale leven betekende. En hoe moeilijk het is, als je ineens alleen komt te staan en alles zelf moet regelen.

Angela heeft een tijd geleden een moeilijke, maar hele dappere stap gezet. Via het Taalhuis heeft ze weer taalles gevolgd. En nu kon ze ons haar verhaal vertellen. Dat had ze zelf op papier gezet en ze las dat aan ons voor. Ik ben nog steeds diep onder de indruk van haar verhaal. En ik voel groot respect voor Angela. Wat een weg heeft zij gegaan!

Moeite met lezen en schrijven komt vaker voor dan wij misschien denken
En niet alleen bij mensen die laag opgeleid zijn, of uit een ander land komen. Het komt ook voor bij mensen die hier hun leven lang al wonen. En bij mensen die hoger opgeleid zijn. Ik schrok er echt van hoe vaak het voorkomt. Ongeveer 1 op de 9 mensen tussen de 16 en 65 jaar heeft moeite met lezen en schrijven. Dat zijn 1,3 miljoen mensen!

In de gemeenten waar Leystromen woningen verhuurt, is ook onderzocht hoe groot het probleem is. En dat is zeker niet kleiner dan landelijk. In onze regio hebben ongeveer 10.000 mensen moeite met lezen en schrijven!

Leystromen maakt het duidelijk
Duidelijke taal gebruiken. Ervoor zorgen dat mensen persoonlijk contact met ons kunnen hebben. Via bijvoorbeeld onze website en sociale media aandacht geven aan het probleem van moeilijk kunnen lezen of schrijven. Onze partners stimuleren om hier actief actie op te nemen. En als we merken dat klanten moeite hebben met lezen of schrijven, ze vertellen over de mogelijkheden bij het Taalhuis. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat het leven voor mensen zoals Angela een stukje makkelijker wordt.

Dat is waarom wij ons met volle overtuiging hebben aangesloten bij de aanpak ‘Midden-Brabant maakt het duidelijk’. Ook iets voor jou om over na te denken? Want misschien ken jij (of ben jij) iemand die de steun van het Taalhuis goed kan gebruiken.

Taalhuis Midden-Brabant
Op de website van het Taalhuis is veel informatie te vinden. Voor wie wil leren lezen, schrijven, rekenen of met de computer werken. Maar ook voor wie wil helpen. En voor organisaties die vragen hebben of willen samenwerken.