Wonen met zorg

U wilt zelfstandig blijven wonen, maar u heeft ook behoefte aan wat extra zorg? Dan zijn onze zorgwoningen misschien een uitkomst voor u. Zelfstandig wonen, met de zorg die u nodig heeft. 

Wat is een zorgwoning? 
Een zorgwoning is een huurwoning (vaak een appartement) dicht bij een zorginstelling. U woont zelfstandig, maar kunt gebruik maken van het zorgaanbod van de zorginstelling. De woning is meestal rolstoelvriendelijk door de brede deuren en drempelloze vloeren. Ook de badkamer en het toilet zijn aangepast, waardoor u meer ruimte heeft om u te bewegen. De meeste zorgwoningen hebben 2 slaapkamers. 

Welke zorg wordt aangeboden? 
U kunt bijvoorbeeld denken aan:

 • verzorging en verpleging;
 • activiteitenbegeleiding;
 • huishoudelijke hulp;
 • maaltijdservice, zowel aan huis als in de zorginstelling;
 • 24-uursalarmsysteem waarmee u in geval van nood contact kunt leggen met medewerkers van de zorginstelling;
 • domotica, ook wel huisautomatisering genoemd. U kunt dan denken aan het automatisch openen en sluiten van deuren, gordijnen en ramen, lichtsensoren en thermostatische kranen.

Wie komen in aanmerking voor een zorgwoning? 
Woningzoekenden van 60 jaar en ouder die zorgafhankelijk zijn of dat in de toekomst verwachten.

Woningzoekenden met een zorgplan, AWBZ-indicatie of ADL-indicatie krijgen voorrang bij  woningtoewijzing. Bij de toewijzing werken wij soms samen met de zorgaanbieder die zorg in het wooncomplex levert. Daarom kan het zo zijn dat u de meeste inschrijftijd heeft van alle woningzoekenden die gereageerd hebben, maar toch niet in aanmerking komt voor de zorgwoning.
In de advertentietekst leest u welke voorwaarden gelden.

Wilt u meer weten over een zorgplan, AWBZ-indicatie of ADL-indicatie, klik dan hier.

Hoe komt u in aanmerking voor een zorgwoning? 

Door u in te schrijven als woningzoekende.  Inschrijven gaat heel makkelijk via Woning in Zicht.

Heeft u een zorgplan, AWBZ-indicatie of ADL-indicatie die voldoet aan de spelregels. E-mail uw indicatie dan naar verhuurleystromennl. Wij beoordelen dan of deze recht geeft op voorrang bij toewijzing van een zorgwoning. U ontvangt hierover van ons een bericht per e-mail.
Wij kijken op het moment van toewijzing opnieuw of uw ingediende indicatie nog aan de spelregels voldoet.

Aanbod zorgwoningen
De beschikbare zorgwoningen vindt u, net als alle andere huurwoningen bij Woning in Zicht. U moet zelf reageren op een zorgwoning. Hiervoor heeft u uw inschrijfnummer en wachtwoord nodig. Deze ontvangt u nadat u bent ingeschreven.

Zorgwoning huren van een zorginstelling 
U kunt ook een zelfstandige zorgwoning huren van een zorginstelling. Zorginstellingen hebben naast verzorgings- en verpleegplaatsen soms ook zelfstandige zorgwoningen (aanleunwoningen). De zorginstelling regelt zelf de toewijzing van deze woningen. Voor informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met de betreffende zorginstelling. 

Aanpassingen in uw woning 
Wilt u liever in uw huidige woning blijven wonen? Met een aantal aanpassingen en hulp van anderen is dat vaak heel goed mogelijk. Kijk voor meer informatie over aanpassingen in uw huidige woning ook bij langer zelfstandig wonen op onze website. 

 

 

  Wonen en zorg

 • Wanneer kom ik in aanmerking voor een seniorenwoning?

  U komt in aanmerking voor een seniorenwoning als u 60 jaar of ouder bent en ingeschreven staat als woningzoekende. Voor zorgwoningen worden soms afwijkende leeftijdsgrenzen of toewijzingnormen gehanteerd. Dit wordt vermeld in de woningadvertentie. Zorgwoningen zijn zelfstandige woningen/appartementen die nabij een zorginstelling gelegen zijn en waar u zorg kunt inkopen.

 • Ik ben slecht ter been en zou graag aanpassingen willen laten doen in de woning, bij wie moet ik dan zijn?

  Als u belemmeringen in uw huidige woning ondervindt (zoals traplopen), bestaat de mogelijkheid om deze te laten aanpassen. Het kan ook zijn dat het verhuizen naar een gelijkvloerse woning voor u een mogelijkheid is. Afspraken daarover zijn bij de gemeente vastgelegd in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Voor meer informatie kunt u dan ook contact opnemen met uw gemeente.

  Houdt u er rekening mee dat veel aanpassingen door u als bewoner zelf georganiseerd en betaald moeten worden.

 • Worden medische aanpassingen in de woning betaald door Leystromen?

  Als u belemmeringen in uw huidige woning ondervindt (zoals traplopen), bestaat de mogelijkheid om deze te laten aanpassen. Het kan ook zijn dat het verhuizen naar een gelijkvloerse woning voor u een mogelijkheid is. Afspraken daarover zijn bij de gemeente vastgelegd in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Volgens de WMO is de gemeente verantwoordelijk voor vervoersvoorzieningen, woningaanpassingen en rolstoelen ten behoeve van haar gehandicapte inwoners. Voor meer informatie kunt u dan ook contact opnemen met uw gemeente.