Langer zelfstandig wonen

U heeft behoefte aan wat extra zorg en ondersteuning?. Maar u wilt wel graag in uw eigen woning blijven wonen?. Met een aantal aanpassingen en hulp van anderen is dat heel goed mogelijk. Hieronder leest u wat de mogelijkheden zijn en hoe wij u daarbij kunnen helpen. 

Aanvragen aanpassingen
Ondervindt u in uw huidige woning belemmeringen? Bijvoorbeeld in de badkamer of bij het traplopen? Dan kunt u dit laten aanpassen. Aanpassingen vraagt u aan bij uw gemeente. Zij kunnen u ook adviseren en helpen bij uw aanvraag. 

Soms is verhuizen noodzakelijk
De gemeente bekijkt welke oplossing voor u het beste is en welke aanpassingen er nodig zijn. Het kan ook zijn dat verhuizen naar een gelijkvloerse en/of aangepaste woning een betere oplossing voor u is. Uiteraard bespreekt de gemeente de mogelijkheden altijd samen met u. Kijk voor meer informatie ook bij wonen met zorg op deze website, of download de folder Wonen en zorg.

Wat kunt u van Leystromen verwachten?
Na goedkeuring door de gemeente worden de aanpassingen rechtstreeks via Leystromen geregeld maar in sommige gevallen (huurwoningen in Gilze en Rijen) regelt de gemeente de verdere afhandeling. 

Personenalarmering
Met personenalarmering heeft u altijd snel hulp bij de hand. Wel zo'n prettig idee. Het alarmeringssysteem wordt bij u thuis geïnstalleerd en bestaat uit een alarmzendertje en een alarmeringstoestel. Zodra u alarm slaat, waarschuwt de zorgcentrale een van uw contactpersonen of professionele hulpverlening zoals een dokter of ambulance. Bent u geïnteresseerd in een personenalarmering? Neem dan contact op met een zorginstelling bij u in de buurt. 

Thuiszorg
Ziekte of een lichamelijke beperking hoeft niet te betekenen dat u uw zelfstandigheid moet opgeven. Bent u niet meer in staat zware huishoudelijke taken te verrichten? Heeft u door ziekte of een handicap verzorging of verpleging nodig? Dan is thuiszorg misschien een oplossing voor u. Om in aanmerking te komen voor thuiszorg heeft u een indicatie nodig die u kunt aanvragen bij uw gemeente. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een thuiszorgorganisatie bij u in de buurt. 

Hulp bij kleine klussen en diensten
Er zijn verschillende instanties die u kunnen helpen met klusjes in en om uw woning. Vaak zijn dat vrijwilligers waar u (soms tegen een kleine vergoeding) een beroep op kunt doen. U kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • kleine reparaties
  • hulp bij het repareren van (elektrische) apparatuur
  • kleine klusjes in en om het huis zoals schilderen
  • klein tuinonderhoud (grasmaaien, onkruid wieden, haag knippen)
  • dierverzorging
  • (samen) boodschappen doen.

Uw gemeente kan u informeren over de mogelijkheden bij u in de buurt. 

Reparaties door Leystromen
Leystromen voert ook reparaties uit aan uw woning. Is er iets kapot, laat het ons dan zo snel mogelijk weten met een reparatieverzoek via Mijn Leystromen. Wij komen dan zo snel mogelijk bij u langs om het probleem te verhelpen. In de folder Huurders ABC leest u meer informatie. 

Maaltijd-thuis-voorziening
Soms is zelf koken lastig. Gelukkig zijn er in Noord-Brabant verschillende organisaties die maaltijdenservice aanbieden aan ouderen en mensen met een (tijdelijk) lichamelijke beperking. 

Stichting Maaltijdenexpres Brabant
Telefoon: 013 - 544 25 13 
Website: www.maaltijdenexpres.nl

Heerlijk aan Tafel (Thebe)
Telefoon: 088 – 11 76 600
Website: www.heerlijkaantafel.nl

Meer informatie?
Lees meer in de folder Wonen en Zorg. 

Lees hier meer:

Folder Wonen en zorg